Aantal mensen dat baan vond op hoogste niveau sinds 2009

Het aantal mensen dat een baan heeft gevonden, kwam in het eerste kwartaal uit op 277.000. Dat is het hoogste aantal sinds 2009.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het ging daarbij niet alleen om voormalig werklozen, maar ook om mensen die voorheen nog niet tot de beroepsbevolking hoorden.

Dit gold voor 169.000 mensen. Dit waren veelal jongeren die eerder niet werkten vanwege bijvoorbeeld een studie. Van deze groep volgden 70.000 mensen in het voorgaande kwartaal nog een opleiding of studie.

Naarmate de arbeidsmarkt aantrekt, groeit het aandeel werklozen dat werk vindt. In de periode 2007 tot en met 2008 vond ieder kwartaal nog gemiddeld 29 procent van de werklozen een baan. In 2013 daalde dit aandeel tot 19 procent. Vorig jaar kwam het percentage uit op 23 procent.

Trend

Onder de groep die eerder niet tot de beroepsbevolking behoorde, is een vergelijkbare trend te zien. Van elke honderd mensen die voorheen niet tot de beroepsbevolking werden gerekend, vonden in 2008 bijna zes mensen in het opvolgende kwartaal een baan.

In de periode 2013-2015 zakte het percentage naar 4,5 procent. Vorig jaar was er voor het eerst weer een toename te zien en kwam het aandeel uit op 4,9 procent.

Dan gaat het per kwartaal om gemiddeld zo'n 191.000 mensen. Van deze groep waren zes op de tien tussen de 15 en 25 jaar.

Forensen

Forensen
'Files en afstand wennen vanzelf als je ver van je werk woont.'

Discriminatie

Discriminatie
College voor de Rechten van de Mens: 'Werkgevers hebben vaak niet door dat ze zwangere vrouwen discrimineren.'

Burn-out

Burn-out
Hoogleraar arbeidspsychologie: 'De burn-out hoort er een beetje bij.'

NUwerk

Tip de redactie