Provincie Utrecht huist relatief meeste werkenden

In de provincie Utrecht wonen relatief de meeste mensen met een betaalde baan. Ruim 68 procent van de mensen die zou kunnen werken, had daar vorig jaar werk. Ook de stad Utrecht heeft een hoge arbeidsparticipatie.

Een jaar eerder had 68,7 procent van de Utrechtse beroepsbevolking nog werk.

Dat blijkt vrijdag uit bijgewerkte gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Journalistiek platform Localfocus heeft de gegevens per provincie op een rij gezet.

De provincies Noord-Holland (67,8 procent) en Zeeland (67,6 procent) volgen op de tweede en derde plek. De provincie Groningen heeft met een percentage van 60,3 procent de laagste netto-arbeidsparticipatie. Ook in Limburg (63,1 procent) en Flevoland 63,5 procent) is de deelname aan het arbeidsproces relatief laag.

Grote steden

Van de grote steden scoort Utrecht het best met 67,3 procent. Gevolgd door Amsterdam (67,1 procent) en Den Haag (61,1 procent). Rotterdam haalt met 58 procent het laagste percentage van de grote steden.

De arbeidsparticipatie in heel Nederland is vorig jaar gedaald naar het laagste niveau sinds 2006. In 2014 had 65,7 procent van de potentiële beroepsbevolking een baan. Een jaar eerder ging het nog om 66,1 procent. In 2006 lag het percentage op 64,8 procent.

De netto-arbeidsparticipatie maakt duidelijk welk deel van de potentiële beroepsbevolking een baan van meer dan twaalf uur per week heeft. Het gaat om iedereen tussen de vijftien en 65 jaar die in aanmerking komt voor een betaalde baan.

Forensen

Forensen
'Files en afstand wennen vanzelf als je ver van je werk woont.'

Discriminatie

Discriminatie
College voor de Rechten van de Mens: 'Werkgevers hebben vaak niet door dat ze zwangere vrouwen discrimineren.'

Burn-out

Burn-out
Hoogleraar arbeidspsychologie: 'De burn-out hoort er een beetje bij.'

NUwerk

Tip de redactie