Naar schatting vijftienhonderd mensen liepen zaterdagmiddag in het centrum van Utrecht mee in een mars tegen het "verdwijnen van echte banen". De optocht is georganiseerd door vakbeweging FNV.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei van tevoren in een toespraak dat steeds meer werkgevers medewerkers zien als een kostenpost. Ze zouden hen onzekere contracten aanbieden tegen de laagste prijs.

Heerts roept het bedrijfsleven en de overheid op hiermee te stoppen en meer banen te bieden met genoeg zekerheid, respect en een stabiel inkomen.

De vakbeweging spreekt in een pamflet over een "georganiseerde uitbuiting". "Ze (werkgevers red.) vinden allerlei manieren om onder de cao en onder hun werkgeversverantwoordelijkheden uit te komen", schrijft FNV.

Het probleem zou vooral spelen in de bouw, het transport, de thuiszorg, de vleessector, de pakketbezorging en de agrarische sector.

Deelnemers aan de mars liepen in 45 minuten onder meer langs de Catharijnesingel, Vredenburg, de Neude, het Domplein, Mariaplaats en het Moreelse Park.

Later op de middag en in de avond zijn er nog bijeenkomsten, toespraken en optredens in de Jaarbeurs.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto.