DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet brandweerlieden toestaan met behoud van salaris 48 uur per week te werken, in plaats van de huidige 54. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag beslist in een proefproces dat een Haagse brandweerman en de vakbond Abvakabo FNV hadden aangespannen.

Brandweerlieden werken gemiddeld 54 uur per week, terwijl dat volgens Europese regels niet meer dan 48 uur mag zijn. Die 54 uur is inclusief slaapdiensten, die in Nederland niet (volledig) werden meegeteld als werktijd. Het Europees Hof van Justitie bepaalde echter al een paar jaar geleden dat dit wel moet.

Salaris
De gemeente Den Haag wilde brandweermannen wel minder laten werken, maar dan zouden ze wel loon in moeten leveren. Als argument voerde de gemeente aan dat de Europese regels wel over werktijden ging, maar niet over salaris.

Ruud Kuin, bestuurder bij Abvakabo FNV, is niet verrast door de beslissing van de rechtbank. "Het is allang duidelijk dat wij wettelijk gelijk hebben. Veel gemeenten hebben op deze uitspraak gewacht. Om deze rechterlijke uitspraak kunnen ze niet meer heen".

Een tiental brandweerkorpsen is al overgegaan op een 48-urige werkweek, of doet dat op korte termijn. Kuin verwacht dat veel gemeenten dit voorbeeld volgen na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Doen ze dat niet, dan volgen gerechtelijke procedures. De vakbond kondigde dinsdag al aan dat de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Almere voor de rechter worden gesleept.

Eerder oordeelde de rechtbank in Rotterdam al dat het dienstrooster van de brandweer daar moest worden aangepast omdat een 54-urige werkweek te lang was. Daar geldt nu een 48-urige werkweek, met behoud van loon. Enkele andere gemeenten hebben inmiddels met de bonden afspraken gemaakt over aanpassing van het rooster.

Rechtszaken
Eerder oordeelde de rechtbank in Rotterdam al dat het dienstrooster van de brandweer daar moest worden aangepast omdat een 54-urige werkweek te lang was. Daar geldt nu een 48-urige werkweek, met behoud van loon. Bij deze rechtbank loopt ook nog een bodemprocedure over de terugwerkende kracht.

In 1993 lag er al een Europese richtlijn, waarin stond dat de EU-lidstaten binnen drie jaar de 48-urige werkweek moesten hebben geregeld. Daarna volgden diverse uitspraken van gerechtelijke organen. De uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de bodemprocedure is al diverse keren uitgesteld en staat nu gepland voor 15 augustus.

De financiële schade voor gemeenten en voor het Rijk kan in de tientallen miljoenen euro's lopen, afhankelijk van de periode waarover de brandweerlieden recht hadden op een kortere werkweek.