De carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda gaan maandag niet door vanwege de harde windstoten die in de middag worden verwacht. 

Dat hebben de gemeenten maandag besloten. Breda gaat de carnavalsoptocht verplaatsen. Waarschijnlijk wordt 6 maart, tijdens halfvasten, de nieuwe datum. 

In Roosendaal gaat de Leutmart, een soort kermis voor kinderen, niet door. Eerder maandagochtend werden de carnavalsoptochten in een aantal kleinere plaatsen in Limburg en Brabant al afgelast.

In Schaijk, Macharen, Overlangel, Hapert, Oijen en Montfort gebeurde dat. De optochten in Schaijk en Montfort zijn verplaatst naar dinsdag.

In Brunssum werd maandag eerst besloten tot een optocht zonder praalwagens, maar werd uiteindelijk toch het hele evenement afgelast.

Zondag kwam de gemeente Roermond al met het besluit om de optocht van maandag niet door te laten gaan.

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor een groot deel van het land. Er worden zware windstoten verwacht die gepaard gaan met regenbuien. 

Risico's

De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant had eerder de risico's van de carnavalsoptochten in kaart gebracht. Zo kunnen windgevoelige wagens met draaiende en losse elementen omvallen en allerlei objecten door de wind los rondvliegen.

"In een setting van bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes kan mogelijk paniek in de menigte onstaan. Met alle gevolgen van dien", aldus de Veiligheidsregio. 

Windstoten

In de nacht van zondag op maandag zijn aan de kust windstoten tot 100 kilometer per uur gemeten. In Wijk aan Zee is met 108 uur de zwaarste windstoot gemeten, meldt Weeronline.

Weggebruikers met aanhangers wordt afgeraden op pad te gaan. In de nacht van maandag en dinsdag zal de wind in kracht afnemen. Rond 11.30 uur waaide er een auto met aanhanger omver op de Moerdijkburg op de A16.

Duitsland

Behalve in Nederland heeft ook in Duitsland het carnaval te kampen met de harde wind. In Düsseldorf, Essen, Mainz en Bocholt werden optochten geschrapt. In Keulen gaat de viering door, maar worden de wagens aangepast. Ook paarden en door paarden voortgetrokken wagens rijden er niet mee.

Weer: Vanavond zuidwesterstorm

Weer: Vanavond zuidwesterstorm
Weer: Vanavond zuidwesterstorm

Bekijk het actuele weer