De carnavalsoptocht in Roermond die voor maandag stond gepland, gaat niet door. In andere steden wordt nog bekeken of carnavalsoptochten door kunnen gaan. 

De organisatie van de optocht in Roermond kondigde zondag op de eigen website aan dat het evenement niet doorgaat na overleg met onder meer de gemeente en de veiligheidsregio. De optocht is 'afgeblazen' omdat bij harde wind en windstoten de kans groot is dat praalwagens omwaaien.

De organisatie van de optocht in Roermond besloot zondagmiddag niet te af te wachten tot de Veiligheidsregio Limburg-Noord met een advies komt.

Mogelijk gaan carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda ook niet door, meldt Omroep BrabantDe organisaties nemen hier echter maandagochtend pas een besluit over.

Windgevoelige wagens

De Veiligheidsregio Midden en West-Brabant (VRMWB) heeft samen met gemeenten, brandweer en politie de gevaren in kaart gebracht die de verwachte harde wind voor optochten oplevert. 

De Veiligheidsregio adviseert om windgevoelig wagens vanaf windkracht zes uit optochten te weren. Vanaf windkracht vijf zou dit moeten worden overwogen.

“Het grootste risico van het laten rijden van de hoge praalwagens als het hard waait is dat windgevoelige wagens met draaiende en losse elementen kunnen omvallen”, schrijft de Veiligheidsregio.

“Ook kunnen vanuit de omgeving allerlei objecten door de wind los rondvliegen. Mensen kunnen hierbij gewond raken. In een setting van bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes kan mogelijk paniek in de menigte ontstaan. Met alle gevolgen van dien."

Inschatting maken

De Veiligheidsregio geeft aan dat de organiserende carnavalsorganisatie primair verantwoordelijk is voor de veiligheid van het evenement. In Prinsenbeek heeft de organisatie zaterdagavond én zondagochtend al overleg gepland staan om de situatie rond de optochten te bekijken.

Bij een inschatting van de risico’s wordt gekeken naar de de constructie van wagens, de omvang en hoogte, de draaiende en losse elementen, de positie van de mensen op de wagens - "hoe hoger hoe meer risico" - en de beschikbare ruimte van en voor publiek om te vluchten.

Chinese vuurwerkshow

Behalve de carnavalsoptochten is ook de vuurwerkshow in Amsterdam maandagavond ter ere van het Chinees Nieuwjaar geschrapt. Dat heeft de organisatie zondag laten weten. Het vuurwerk zou plaatsvinden vanaf het dak van hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam.

De organisatie vindt het niet veilig om de vuurwerkshow door te laten gaan. Andere activiteiten, zoals het afsteken van honderdduizendklappers voor de deur van restaurant Majestic op de Dam, gaan wel door. Initiatiefnemer van de viering is de horecaondernemer Won Yip.

De Chinezen gaan maandag van het jaar 4712, het Jaar van de Geit, naar 4713, het Jaar van de Aap. Dat duurt tot en met 27 januari volgend jaar en daarna volgt het Jaar van de Haan.

Code geel

Het KNMI heeft voor heel Nederland, behalve de noord-oostelijke provincies een code geel afgegeven voor gevaarlijk weer op maandag. De waarschuwing geldt niet voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In de andere provincies wordt het onstuimig met kans op zware windstoten.

Op zondag zijn er nog geen waarschuwingen van kracht. Volgens het instituut neemt de zuidenwind pas in de nacht van zondag op maandag in kracht toe. Aan zee kan de wind vaak stormachtig zijn. In de kustgebieden wordt een windsnelheid van 75 tot 90 kilometer per uur verwacht. 

Code geel is de op twee na hoogste alarmering van de vier die het KNMI gebruikt. 

Actueel weerbericht