Nederland krijgt maandag te maken met storm en zeer zware windstoten van meer dan 100 km per uur. Het verkeer krijgt hier maandag last van. Ook carnavalsoptochten moeten maandag rekening houden met de harde wind.

Dit weekend is het al onstuimig. Volgens weeronline.nl valt er zondag regelmatig regen. Zaterdag blijft het wel overwegend droog met in het binnenland soms zon. Er staat wel een vrij krachtige zuidenwind, maar tot storm en zware windstoten komt het nog niet.

In de loop van zondagavond zwelt de zuidwestenwind aan en wordt aan de kust stormachtig. Noord-Holland, het Westland en de westelijke delen van Zeeland krijgen rond middernacht te maken met zware windstoten. Later in de nacht worden de windstoten steeds zwaarder en kan het aan de kust gaan stormen.

Optochten

Het carnaval barst zaterdag weer los, vooral in het zuiden van Nederland. Tot en met dinsdag 9 februari zijn daar in de dorpen en steden weer volop festiviteiten, zoals optochten en optredens van vaak lokale carnavalbands.

De traditie speelt zich niet alleen af in het zuiden, ook in verschillende katholieke enclaves in andere delen van Nederland wordt carnaval gevierd. Hoeveel mensen carnaval vieren, is niet precies bekend. 

Vrijdag deed zich een ongeluk voor met een praalwagen in Tubbergen. Doordat de wagen een noodstop moest maken, brak een deel van de versiering af. Hierbij raakten drie mensen gewond. De bouwer van de wagen stelt in een gesprek met Tubantia dat de pop die viel mogelijk niet goed gezekerd was.

Video: Praalwagen omgevallen in Tubbergen

Praalwagen valt in publiek, drie gewonden
Praalwagen valt in publiek, drie gewonden