In Roosendaal zijn vier verdachten in de leeftijd van zestien tot achttien jaar opgepakt die betrokken zouden zijn bij de zwendel met nepneutbonnen, meldt de politie. In totaal zijn 7800 bonnen in beslag genomen.

De neutbon is jaren geleden door de horeca in de Brabantse stad ingevoerd om het betalen tijdens carnaval te vergemakkelijken. Ze kosten 25 euro per twaalf.

Haroun Hijmen, bestuurslid van Horeca Nederland afdeling Roosendaal, kwam de bonnetjes op het spoor. ''Er gaan wel vaker geruchten over nepbonnen, maar nu kreeg ik een bewijs in handen van een drukkerij die ze gedrukt zou hebben.

Ik heb dat bedrijf toen gebeld en het bleek inderdaad waar te zijn." De horecaondernemers die met de echte neutbonnen werken hebben gezamenlijk besloten de nepbonnetjes niet te accepteren. ''Ook kunnen ze niet ingewisseld worden voor echte bonnetjes", zegt Hijmen.

Volgens de politie zijn de valse bonnen vrij duidelijk te onderscheiden van de echte: de nepneutbonnen zijn veel donkerder en onder uv-licht wordt duidelijk dat ze geen watermerk hebben.