Taxichauffeurs in Eindhoven dreigen woensdag rotonde de Berenkuil te blokkeren. Dat is één van routes van Eindhoven naar Nuenen en Helmond.

Ze voelen zich in de steek gelaten door de gemeente en de politie. Die heeft volgens hen tijdens de carnavalsdagen te weinig gecontroleerd op chauffeurs uit de Randstad die de markt zouden bederven.

Het is een jaarlijks ritueel tijdens carnaval: de strijd tussen de Brabantse taxichauffeurs en hun collega's uit de Randstad. Die laatsten komen elk jaar naar de grote Brabantse steden om een graantje mee te pikken van de carnavalsvierders die wijselijk hun eigen auto thuis laten staan.

De concurrentie is toegestaan, maar volgens de Eindhovense taxichauffeurs houden hun collega's uit het westen van het land zich niet aan de codes. Ze kennen de weg niet en rijden nodeloos om waardoor de rekening veel hoger is dan wanneer een plaatselijke taxichauffeur naar hetzelfde adres zou rijden, zo luidt de kritiek.

In Eindhoven is afgesproken dat er strenger op dit soort wantoestanden gecontroleerd zou worden. Maar volgens de Eindhovense chauffeurs is dat niet of nauwelijks gebeurd.

Irritaties

Los van de ergernis over te hoge ritprijzen en marktbederf lopen soms ook de irritaties onderling op als chauffeurs van buiten klanten proberen af te pikken. Volgens een Eindhovense chauffeur zijn er twee verkeersregelaars licht gewond geraakt omdat ze door Amsterdamse en Haagse chauffeurs zijn aangereden.

De chauffeurs willen nu een gesprek met burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. Ze denken er over om woensdag met zo'n honderd taxi's naar het Stadhuisplein te gaan om zo'n gesprek af te dwingen.

Volgens één van de chauffeurs is de woede zo groot dat een aantal chauffeurs zelfs de blokkade van het belangrijke stadsknooppunt de Berenkuil overweegt.