In Sittard is een onbekend aantal valse betaalmunten in omloop. 

Dat is een strop voor de kroegen en evenementen rond de Markt in het Limburgse stadje, zei een woordvoerster van de horeca op de Markt in Sittard zondag.

Tijdens de carnaval moet op de Markt met munten betaald worden, die de feestvierder vooraf koopt bij een speciale kassa. Zaterdag bleken er talloze valse munten in omloop te zijn, die volgens de woordvoerster vlak voor de muntenkassa tegen dumpprijzen verkocht moeten zijn.

''Met name de jeugd kocht de goedkope nepmunten in. Die hebben minder geld te besteden'', zei de woordvoerster.

Aangifte

De Marotte, de grootste carnavalsvereniging in Sittard, heeft aangifte gedaan bij de politie. ''We weten niet hoeveel valse munten er zijn gedrukt'', aldus de woordvoerster. ''Wie valse munten in bezit heeft, vragen we om aangifte te doen.''

In verband met de valsemunterij controleert de politie extra in de kroegen en de tappunten op de Markt. Valse munten zijn herkenbaar omdat het daarop aangebrachte reliëf afwijkt van dat op de echte munten.

Limburg

Carnaval is in de rest van Limburg zonder grote incidenten begonnen. Er deden zich in de nacht van zaterdag op zondag geen ernstige zaken voor, zei een woordvoerster van de politie zondag.

Traditioneel vormen enkele grote festiviteiten op zaterdag de aftrap voor de Limburgse ''vastelaovend'', zoals carnaval daar genoemd wordt. Het gaat daarbij om de Stasiefestasie in Roermond met 20.000 bezoekers zaterdag en de Boetegewoene Boetezitting in de Zoepkoel (zuipkuil) in Venlo, waar zaterdag een kleine 30.000 mensen op af kwamen.

Daarbij hield de politie in Venlo zes en in Roermond acht mensen aan, onder meer wegens openbare dronkenschap, wildplassen, baldadigheid en zakkenrollerij.