Een echte carnavalskraker moet een beetje dom zijn. Het moet over iets stompzinnigs gaan en de tekst moet bij voorkeur dubbelzinnig zijn.

Dat zegt Frans van der Meer, die met zijn creatie Ferry van de Zaande een van de carnavalshits van het jaar te pakken heeft.

Het nummer De Gròzzie van Mèn Buurvrouw (Derin, Deruit) van Ferry van de Zaande & Veul Gère werd afgelopen week door 3FM uitgeroepen tot carnavalshit van het jaar.

Volgens Van der Meer heeft het lied alle ingrediënten van een echte kraker. "Het heeft een intro dat in je hoofd blijft zitten, er zit een verhaaltje in, je kunt het refrein meelallen en de tekst is dubbelzinnig", somt hij op. In het nummer wordt gezongen over de grote garage van de buurvrouw en een grote wagen die erin mag worden geparkeerd.

'Goede kreet'

Willem van Schijndel van De Deurzakkers is van mening dat een goede kreet van belang is voor een carnavalshit. "Gecombineerd met een lekker ritme." Het thema hoeft volgens Van Schijndel niet per se actueel te zijn. "Dan moet het precies in de roos zijn en dat is lastig."

Wij hebben dit jaar het nummer Houdoe, dat we al een tijdje hadden liggen", aldus Van Schijndel, die een tijdje uit de running was omdat hij werd getroffen door prostaatkanker. "Omdat ik ziek was, hadden we geen tijd om een nieuw lied te maken."

Hitlijsten

Niet alleen 3FM heeft een lijstje gemaakt met de beste carnavalshits, ook door Omroep Brabant en Radio NL worden hitlijsten bijgehouden.

De Carnaval Top 40 maakte afgelopen week bekend dat Sjeng Oan de Geng van De Nachroave de grootste carnavalshit is in de bijna vijftigjarige geschiedenis van de Top 40. André van Duin is de meest succesvolle artiest met maar liefst tien hits, waaronder Pizzalied en Willempie.