Maastrichts burgemeester Onno Hoes mag zijn borst nat maken: carnavalesk Maastricht neemt hem nu al op de korrel om zijn zoenaffaire met een jongeman in een hotellobby, eind vorig jaar.

Zo is Café Van Bommel aan de Platielstraat in Maastricht omgetoverd tot 'Hiere Hoes', Maastrichts voor herenhuis. In de kroeg hangen grote op zeil gedrukte schilderingen van Hoes, die verwijzen naar diens affaire met de 24-jarige jongeman. Een affaire die bijna tot een bestuurlijke crisis leidde.

Op een van de schilderingen heft Hoes' vriend Albert Verlinde vermanend zijn vinger op. Op een ander plakkaat staat de burgemeester temidden van flessen drank. "Nix onder de 18", zegt hij. Ook staat Hoes afgebeeld met een aureool en gekruiste vingers.

Kroegbaas Tom Hamaekers wil niet kwetsen, laat hij woensdag weten. "Het is carnaval, dan mag je met iemand de draak steken'', zei hij. Zaterdag wordt Hoes ook op de hak genomen tijdens de traditionele sleuteloverdracht in het stadhuis.

Hoes reageert luchtig: "Het hoort bij de carnaval om autoriteiten een spiegel voor te houden. Daar moet je tegen kunnen'', laat hij weten.