Al twintig doden door aanval op enclave, Azerbeidzjan wil door 'tot het einde'
Nagorno-Karabach is een gebied in Azerbeidzjan, maar wordt bestuurd door buurland Armenië. Er wonen dan ook veel Armeniërs in het gebied. Internationaal wordt de enclave gezien als grondgebied van Azerbeidzjan.
Het is al lang onrustig rondom de enclave. Die onrust bereikte dinsdagochtend een nieuw hoogtepunt. Azerbeidzjan viel de enclave aan en spreekt van een "lokale antiterrorismeoperatie" als reactie op "provocaties" van Armeense troepen. Die wil het nu verdrijven. Maar volgens Armenië zijn er helemaal geen Armeense troepen in het gebied.
Volg dit onderwerp
Azerbeidzjan zou de enclave aanvallen met gevechtsvliegtuigen, raketten en drones. Daarbij zijn volgens de separatisten al zeker 25 doden gevallen, onder wie 2 burgers. Ook zouden er 138 gewonden zijn gevallen, onder wie 29 burgers.
De Russische militairen in het gebied zeggen dat ze zijn begonnen met het evacueren van burgers. Rusland zou dinsdag 469 mensen, onder wie 185 kinderen, in veiligheid hebben gebracht. Ze zijn naar een basis van de Russen gebracht. Sommige gewonde volwassenen en kinderen zouden medische zorg hebben gekregen.

EU en Rusland willen einde aan aanval, Turkije steunt Azerbeidzjan
De Armeense separatisten in Nagorno-Karabach hebben opgeroepen tot een wapenstilstand. Daar ziet de Azerbeidzjaanse regering weinig heil in. Ze zegt dat haar zogenoemde militaire operatie doorgaat zolang de Armeniërs niet al hun wapens inleveren.
"Om de antiterrorismemaatregelen te stoppen, moeten de illegale Armeense troepen de witte vlag hijsen en al hun wapens opgeven. En het illegale regime moet zichzelf opheffen", is te lezen in een verklaring van het kantoor van de president.
Inmiddels zijn ook andere landen zich ermee gaan bemoeien. De EU veroordeelt de "militaire escalatie" en vreest voor de gevolgen. "Dit mag geen excuus zijn om de verdrijving van de lokale bevolking af te dwingen", waarschuwt EU-buitenlandchef Josep Borrell.
Rusland wil dat Azerbeidzjan en Armenië met elkaar om tafel gaan. De Russen zijn al lange tijd betrokken bij het conflict en zorgden in 2020 als bemiddelaar al voor een wapenstilstand. Sinds die bemiddeling is Rusland ook militair aanwezig in het gebied.
Turkije, de traditionele bondgenoot van Azerbeidzjan, vindt de aanval noodzakelijk, omdat er "terechte zorgen" waren over de situatie in de enclave.

NUjij: Uitgelichte reacties