Azerbeidzjan opent aanval op Nagorno-Karabach, EU eist dat actie direct stopt
Azerbeidzjan omschrijft de actie als een "lokale antiterrorismeoperatie". Het land zou de regio bestoken met raketten en artillerievuur. Volgens Azerbeidzjan is vrede in Nagorno-Karabach alleen mogelijk als alle Armeense troepen vertrekken en de "separatisten" hun wapens neerleggen.
Het Armeense ministerie van Defensie geeft aan dat het geen troepen in het gebied heeft. Het land beschuldigt Azerbeidzjan van een poging tot etnische zuivering.
Azerbeidzjan claimt dat in de afgelopen dagen zeker zes Azerbeidzjanen zijn omgekomen door Armeense landmijnen. Onder de doden zouden vier ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn.
Wat is Nagorno-Karabach?
'Grote aanval langs gehele frontlinie'
Volgens etnisch Armeense zegslieden in de regionale hoofdstad Stepanakert gaat het om een grote aanval langs de hele frontlinie. De ombudsman voor mensenrechten van de separatisten zegt dat er meerdere burgers zijn gedood.
Russische en Turkse waarnemers in Nagorno-Karabach zijn ingelicht over de operatie, zegt het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie. Volgens Moskou is dit niet het geval. Rusland heeft de strijdende partijen opgeroepen bloedvergieten te voorkomen.
Azerbeidzjan zegt voor humanitaire corridors te willen zorgen, zodat inwoners uit het gebied kunnen vertrekken.
EU eist dat aanval stopt
Voorzitter Michel van de Europese Raad wil dat de aanval onmiddellijk stopt. Hij spreekt van "verpletterend nieuws".
"Het militaire optreden door Azerbeidzjan moet onmiddellijk worden gestaakt" om een "echte dialoog" tussen de Azerbeidzjaanse regering en de Armeniërs in de enclave mogelijk te maken, zegt Michel op het sociale medium X. De Belg bemiddelt al geruime tijd om het weer opgelaaide, tientallen jaren oude conflict op te lossen.

Geweld laait op tussen Azerbeidzjan en Armenië
Spanningen leiden regelmatig tot gevechten
Sinds de jaren negentig was Nagorno-Karabach in handen van etnisch Armeense inwoners. Die kregen steun van Armenië. Maar in 2020 kreeg Azerbeidzjan de controle over een groot deel van Nagorno-Karabach terug. De zes weken durende oorlog dat jaar kostte meer dan 6.500 mensen het leven.
Regelmatig leiden de spanningen tot nieuwe gevechten in het gebied. Vorig jaar september leidde dat tot 49 doden aan Armeense zijde.
Het oplaaiende geweld komt op een ongelukkig moment. Maandag kon na een akkoord tussen de Armenen, Azerbeidzjan en het Rode Kruis de aanvoer van hulpgoederen over de weg hervat worden.
Armenië beschuldigt Azerbeidzjan ervan dat het maandenlang een belangrijke toevoerroute heeft geblokkeerd. Hierdoor ontstonden grote tekorten aan onder meer voedsel en medicijnen.
NUjij: Uitgelichte reacties