
NU+ Libië zoekt naar overlevenden: 'Zee blijft nieuwe lichamen meevoeren'
Het oosten van Libië is maandag zwaar getroffen door storm Daniel. Door extreme regenval braken twee dammen in een rivier door. Vervolgens dreef een grote watermassa duizenden bewoners van de streek rond Derna in zee. Flatgebouwen zijn weggevaagd en mensen zijn bedolven onder puin en modder.
Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot elfduizend, meldt hulporganisatie Rode Halvemaan donderdagavond. De vrees bestaat dat het dodental nog veel hoger zal uitvallen. Mogelijk gaat het alleen al in Derna om meer dan twintigduizend doden. Ruim twintigduizend anderen worden nog vermist.
"We hebben eigenlijk teams nodig die gespecialiseerd zijn in het bergen van lichamen", zei burgemeester Abdulmenam Al Ghaithi van Derna tegen The Guardian.
Hij is bang dat er ziektes zullen uitbreken door het grote aantal lichamen dat nog onder het puin en in het water ligt. "Ik vrees dat de stad vanwege het grote aantal doden met een epidemie te maken krijgt", zo zei hij donderdag.
Hichem Abu Chkiouat, een minister van de oostelijke regering in Libië, zei dat "de zee voortdurend tientallen lichamen meevoert" die er door het noodweer in terecht zijn gekomen.
'Overal vind je dode mannen, vrouwen en kinderen'
"Lichamen zijn overal: in huizen, op straat, op zee. Waar je ook gaat, je vindt dode mannen, vrouwen en kinderen", zei hulpverlener Emad Al Falah tegen persbureau AP. "Hele families zijn omgekomen."
Er worden zoveel lichamen gevonden, dat ze in massagraven gelegd moeten worden. Inwoners van Derna pleiten volgens The Guardian voor een nieuw veldhospitaal, omdat de twee bestaande ziekenhuizen in de stad zijn omgebouwd tot mortuaria.
Tekst gaat verder onder het kader.
NU.nl sprak met journalist uit Derna die situatie nauwlettend volgt
We spraken donderdag met de 28-jarige Johr Ali Abdelkarim. Hij heeft bijna zijn hele leven in Derna gewoond en volgt de situatie in de stad nu vanuit Istanboel. Dat doet hij door contact te onderhouden met zijn familie die nog in de Libische stad verblijft.
"De situatie in Derna is erg moeilijk. De telefoon- en internetverbinding komt en gaat. Met name de eerste dagen was er sprake van een absolute chaos in de stad. Zeker toen er een gebrek een voedsel en schoon drinkwater ontstond. De keren dat er een voertuig met hulp verscheen, werd dat overspoeld met mensen en ontstonden er gevechten."
"Pas toen reddingsteams uit landen als Turkije, Algerije, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten arriveerden, konden zij dankzij hun expertise de hulpverlening een klein beetje stroomlijnen. De coördinatie van de hulpverlening vanuit de regering laat vanwege een gebrek aan professionaliteit te wensen over."
Zoektocht naar overlevenden verloopt moeizaam
Ondertussen helpen reddingsteams uit Tunesië, Egypte, Spanje, Italië en Turkije met de zoektocht naar vermisten. En het Rode Kruis is begonnen met het uitdelen van voedsel, medicijnen en andere benodigdheden.
Zoekoperaties in Derna verlopen moeizaam. Volgens Hamad Al Shalwi, die namens een plaatselijk crisiscomité spreekt, komt dat mede doordat Derna door het water "in drie eilanden" is gesplitst. Hij zei tegen The Libya Observer dat in drie dagen zesduizend lichamen zijn geborgen.

'Een tekort aan praktisch alles'
Het Rode Kruis meldt dat er op dit moment in het getroffen gebied een tekort is aan praktisch alles.
"Duizenden mensen zijn hun huis kwijt en hebben dringend medische hulp, voedsel, schoon water en onderdak nodig. Ook zijn hygiëneproducten (zoals zeep, tandpasta en maandverband, red.) belangrijk, omdat vervuild water kan leiden tot uitbraak van gevaarlijke ziekten, zoals diarree en cholera", zo schrijft de organisatie.
Reddingsteams hebben moeite om Derna te bereiken, doordat de wegen ernaartoe fors beschadigd zijn. Daarom gebeurt dat per helikopter.
Sinds de overstromingen zijn driehonderd slachtoffers levend teruggevonden, meldt Abdulhamid Al Dbeibah, de premier van het westelijke deel van Libië. Onder de driehonderd overlevenden zijn dertien kinderen.
'Tsunamiachtige' golven: hoe twee damdoorbraken Derna verwoestten

'Tsunamiachtige' golven: hoe twee damdoorbraken Derna verwoestten
De twee Libische regeringen lijken samen te werken
Libië heeft twee regeringen: een in het oosten van het land en een door de VN erkende regering in het westen.
De afgelopen jaren vlogen die regeringen elkaar regelmatig in de haren. Maar na de ramp lijkt de samenwerking enigszins goed te verlopen, schrijft Al Jazeera. Een ministeriële delegatie van de westelijke regering in Tripoli zou woensdagavond zijn afgereisd naar Derna, dat onder oostelijk bewind staat. Dat zou zijn gebeurd om de schade in kaart te brengen.
De procureur-generaal gaat de oorzaak van de ramp onderzoeken. Dat onderzoek zou er op verzoek van beide regeringen komen, schrijft The Guardian.
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen