Bijna twee maanden na de Tunesiëdeal worden de afspraken nog niet uitgevoerd
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie sloot bijna twee maanden geleden met premier Mark Rutte en zijn Italiaanse ambtgenoot Giorgia Meloni een akkoord met Tunesië. Het land krijgt ruim 1 miljard euro in ruil voor het tegengaan van de levensgevaarlijke mensensmokkel over de Middellandse Zee.
Maar de afspraken zijn nog altijd niet uitgewerkt. Volgens de Commissie is ook nog geen enkele euro overgemaakt. Het aantal mensen dat de oversteek waagde, is ondertussen niet gedaald, maar zelfs gestegen.
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers en zijn VVD-collega Malik Azmani willen dat de Commissie haast maakt. "We zien tot nu toe nog niet veel van implementatie", zegt Lenaers, die over migratie gaat in de christendemocratische fractie.
Nauwer samenwerken met Tunesië is volgens hem een mooi streven, "maar we moeten ook concrete resultaten boeken". Lenaers mist een gevoel van urgentie.
'Deal lijkt vastgelopen in de invoeringsfase'
VVD'er Azmani constateert teleurgesteld dat "de deal lijkt vastgelopen in de invoeringsfase". Ook wordt maar niet duidelijk wat de overeenkomst precies inhoudt, zegt hij. Terwijl er "twee dingen nodig zijn om steun te vergaren en populisme het hoofd te bieden: concrete resultaten en juiste informatie".
Vooral linkse Europarlementariërs hebben al langer kritiek op het akkoord met de Tunesische president Kais Saied. Die kleedt de democratie uit en heeft lak aan mensenrechten, vinden ze.
Eurocommissaris Olivér Várhelyi is er juist positief over. Hij zegt dat de samenwerking met Tunesië de afgelopen maanden al duizenden levens heeft gered en tot minder illegale overtochten heeft geleid. Várhelyi blijft "hoge verwachtingen" koesteren.