
Rome stuurt vanaf april elke week 900 ton afval per trein naar Amsterdam
Het samengeperste afval wordt met een zestien wagons tellende trein naar Nederland vervoerd, over een ongeveer 1.700 kilometer lang spoor. Eerder werd ook al afval uit Napels hiernaartoe vervoerd.
Nu heeft ook Rome afspraken gemaakt met het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat bedrijf heeft een eigen spoor naar de fabriek in het Westelijk Havengebied.
Rome betaalt het AEB zo'n 200 euro per ton afval. Het AEB wekt energie op door het afval te verbranden. Dat heeft minder gevolgen voor het milieu dan de vuilstort in Italië, ook als de uitstoot van het treintransport wordt meegerekend.
Bouw van nieuwe afvalenergiecentrale staat al jaren stil
Het afvalprobleem in Italië speelt al lang. Door een brand in het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Rome werd het probleem vorig jaar nog erger. De Italiaanse hoofdstad wacht op een nieuwe afvalenergiecentrale, maar de de bouw daarvan ligt al jaren stil.
Verder besloot de Europese Unie in 2013 om een vuilstortplaats in Malagrotta, een stad ten westen van Rome, te sluiten vanwege de consequenties voor het milieu. Desondanks bleef Rome die vuilnisbelt - de grootste van Europa - gebruiken. Daarvoor betaalde de stad meerdere boetes.
Veel Romeinen hebben dagelijks last van de enorme afvalhopen in de stad. Toch kunnen de inwoners niet direct rekenen op de politiek. De bouw van de nieuwe afvalcentrale is namelijk een gevoelig punt. De populistische Vijfsterrenbeweging keerde zich jarenlang tegen de bouw, omdat de centrale slecht is voor het milieu.
Mogelijk komt de start van de bouw dichterbij onder de regering van premier Giorgia Meloni. Als er een akkoord is, duurt het nog zeker twee jaar voordat de afvalenergiecentrale in werking treedt. Rome zal zijn afval voorlopig dus nog naar onze hoofdstad sturen.
NUjij: Uitgelichte reacties