
Weg Finland naar NAVO ligt open na Hongaarse 'ja', Zweden moet nog wachten
Finland en Zweden dienden in mei vorig jaar hun lidmaatschapsverzoeken in. Ze deden dat als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Maar Hongarije en Turkije lagen dwars. De ander 28 NAVO-landen waren al akkoord. Een land kan alleen toetreden tot de NAVO als alle dertig leden het daarover eens zijn.
Turkije zette op 17 maart al de deur open voor het Finse NAVO-lidmaatschap. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf tien dagen geleden zijn goedkeuring. Het voorstel moet nu alleen nog worden goedgekeurd door het Turkse parlement. Dit gebeurt naar verwachting binnenkort.
Hongarije en Turkije houden een Zweeds lidmaatschap nog altijd tegen. Turkije vindt dat Zweden niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die Turkije als terroristisch ziet.
Hongarije lag vooral dwars om het dwarsliggen
Erdogan had eerder soortgelijke bezwaren tegen Finland. Vorige week zei hij dat Finland in zijn ogen genoeg vooruitgang had geboekt. Ook liet hij weten dat het overleg met Zweden doorgaat. Wanneer Hongarije over de Zweedse toetreding stemt, is nog niet duidelijk.
De Hongaarse regering treuzelde lang, omdat Zweden en Finland volgens premier Viktor Orbán "leugens verspreiden" over de democratie en rechtsstaat in Hongarije. Onder de conservatieve premier voerde Hongarije antihomowetgeving door, scherpte het de abortuswetgeving aan en is de persvrijheid ingeperkt. Vanuit de EU krijgt Orbán daar flinke kritiek op.
Hongarije leek daarmee vooral wat spierballen te willen laten zien. NAVO-diplomaten namen het verzet van Hongarije nooit zo serieus als dat van Turkije. Het Hongaarse parlement gaat nog over Zweden stemmen, maar wanneer is nog niet duidelijk.
Wat is de NAVO?
- De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie - afgekort NAVO - is een politieke en militaire samenwerking tussen dertig landen. Naast Nederland en de Verenigde Staten zijn bijna alle EU-landen lid.
- De NAVO is in 1949 opgericht met het doel de aangesloten landen te beschermen tegen de dreiging van de voormalige Sovjet-Unie na de Tweede Wereldoorlog. De organisatie bestond oorspronkelijk uit twaalf landen, waaronder Nederland.
- Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 sloten veel voormalige Sovjetlanden zich aan bij de NAVO.
- Het belangrijkste onderdeel van het verdrag is artikel 5: daarin staat dat een aanval op een van de NAVO-landen wordt gezien als een aanval op alle lidstaten.
NUjij: Uitgelichte reacties