EU legt voor 't eerst sancties op aan daders van seksueel geweld tegen vrouwen
Sinds de Russische inval in Oekraïne komen steeds weer verhalen naar buiten over verkrachtingen en andere vormen van seksueel geweld tegen voornamelijk vrouwen en meisjes. Maar ook in andere gebieden is sprake van seksueel geweld. Vaak blijven de daders ongestraft.
"Deze gruwelijke en mensonterende acties hebben consequenties", zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) aan de vooravond van Internationale Vrouwendag. "Ook geven we een signaal aan de slachtoffers: als EU staan we deze mensen, waar ook ter wereld, bij."
De sancties betekenen dat eventuele tegoeden van de gestraften in de EU worden bevroren, ze niet langer naar de EU kunnen reizen en dat het vanuit de EU verboden is deze mensen of organisaties diensten te verlenen.
'Meer dan dit kan EU niet doen'
Advocaat Yvo Amar is expert op het gebied van sancties. Hij spreekt van een "helder signaal met beperkt effect. Het gaat erom of de personen aan wie de sancties zijn opgelegd ook belangen hebben in Europa. Maar als het gaat om mensen in Afghanistan of Myanmar, is die kans gering. Bij personen in Rusland en Oekraïne is de kans groter dat je ze raakt, omdat die dichter bij Europa opereren."
Het heeft volgens de advocaat meer effect als bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zich aansluiten bij de sancties. Tegelijkertijd beklemtoont Amar dat de EU niet veel meer kán doen. "Europa heeft geen rechtsmacht in die landen, dus verder kan je niet zoveel actie ondernemen tegen dit soort mensen. In dat opzicht is het wel goed dat de EU in elk geval doet wat mogelijk is."
NUjij: Uitgelichte reacties