
VN geeft toe dat slachtoffers aardbeving Syrië in de steek zijn gelaten
De getroffen mensen hebben volgens Griffiths het gevoel dat ze zijn opgegeven. "Ze kijken uit naar internationale hulp die niet aankomt", zei de VN-noodhulpcoördinator op Twitter. Hij liet weten deze fouten zo snel mogelijk recht te zetten.
Maar dat is niet eenvoudig. De belangrijkste reden is dat Syrië al jaren verwikkeld is in een burgeroorlog. In het zwaar getroffen gebied in het noordwesten maken rebellengroepen de dienst uit. De hulp daar krijgen is moeilijk omdat het Syrische overheidsleger regio's met rebellen omsingelt.
Er is nu maar één grensovergang tussen Turkije en Syrië die de VN kan gebruiken om hulp te verlenen aan gebieden die niet in handen zijn van de Syrische regering. Ook speelt mee dat - als gevolg van de burgeroorlog - veel landen een erg slechte relatie met Syrië hebben.
Het land is daarom vooral aangewezen op hulp van organisaties als het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en de Verenigde Naties. Zij zorgen ervoor dat er indirect wel geld naar Syrische slachtoffers gaat. Zo stelde Nederland deze week 10 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar voor Syrië. Dat geld wordt ingezet via de VN en Nederlandse hulporganisaties in Syrië.
De eerste zending VN-hulpgoederen arriveerde donderdag, drie dagen na de ramp. Vrijdag volgde een konvooi met veertien vrachtwagens met onder meer tenten. En zaterdag staken nog eens 22 vrachtwagens de Turks-Syrische grens over met goederen van wereldgezondheidsorganisatie WHO en UNICEF.
NUjij: Uitgelichte reacties