
Zondag laatste zoekdag Nederlands reddingsteam in Turks rampgebied Hatay
"Zes dagen na de aardbeving komen we in een andere fase. De kans op overleven is zeer gering", schrijft Littooij. "Dat betekent dat er andere hulp nodig is."
Volgens Littooij zit het werk van het Nederlandse zoek- en reddingsteam er "na zeer intensieve dagen" op. Hun werk zal overgedragen worden aan andere teams.
Sfeer wordt grimmiger
Oostenrijk en Duitsland kondigden eerder op de dag al aan hun reddingsoperaties te onderbreken vanwege de toegenomen onveiligheid in het gebied.
Vijf dagen na de verwoestende aardbevingen in Turkije wordt de sfeer in het getroffen gebied grimmiger. Zo wordt melding gedaan van confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie, waarbij ook geschoten is.
Jop Heinen van het Nederlandse team liet zaterdagmiddag weten dat er op dat moment nog geen reden was om eerder te stoppen met de zoek- en reddingsactie. Wel gaf hij aan dat in de gaten werd gehouden hoe de situatie zich ontwikkelt en dat de veiligheid van het team vooropstaat.

Turkse stad Hatay in puin: 'Appartementen stortten als een kaarthuis in'
Tientallen arrestaties wegens plunderingen
In de zuidelijke provincie Hatay zijn volgens Turkse media inmiddels 42 mensen gearresteerd vanwege plunderingen. Zes anderen werden opgepakt omdat ze een slachtoffer van de aardbevingen zouden hebben opgelicht.
"We hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied. "Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen, moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken."
Zaterdag is ook een decreet uitgevaardigd, waarmee de bevoegdheden van aanklagers worden uitgebreid. Mensen die in Turkije zijn opgepakt voor plunderingen kunnen hierdoor een week in voorarrest blijven. Voorheen mochten plunderaars maximaal vier dagen worden vastgezet.