
Ex-premier Libanon weer aangeklaagd voor betrokkenheid bij explosie Beiroet
Diab was premier van Libanon toen de explosie in augustus 2020 plaatsvond in de haven van Beiroet. Bij de ontploffing kwamen 220 mensen om het leven. Na het incident trad Diab onder druk van de bevolking af. In december 2020 klaagde Bitar hem ook al aan, toen vanwege nalatigheid.
Bitar heeft ook de openbaar aanklager van Libanon en drie andere rechters aangeklaagd. De precieze beschuldigingen tegen dat viertal zijn nog niet duidelijk, zeggen bronnen tegen Reuters. Het persbureau heeft ook dagvaardingen ingezien. Het is nog niet duidelijk welke bewijzen Bitar heeft voor zijn beschuldigingen.
De openbaar aanklager reageerde dinsdag op de beschuldigingen van Bitar. Volgens hem is het onderzoek naar de explosie in Beiroet nog altijd geschorst.
Onderzoek stopgezet na politieke chaos
Het onderzoek naar de explosie is deze week na dertien maanden hervat. Door de politieke chaos in het land werd het onderzoek lang tegengewerkt. Zo wilde Bitar meerdere politici ondervragen over het incident, maar dienden zij in plaats daarvan een klacht tegen hem in. Dat leidde tot het stopzetten van het onderzoek.
De afgelopen maanden discussieerde het Libanese parlement over hoe het onderzoek voortgezet moest worden. Hezbollah, een politieke partij en militante beweging in Libanon, vroeg meermaals om het aftreden van Bitar als onderzoeksleider.
Bitar is voor zover bekend nog in functie. Hij vroeg maandag om de vrijlating van vijf mensen die vanwege de zaak vastzitten, waaronder twee havenmedewerkers. Daarnaast eiste hij de arrestatie van acht andere verdachten, waaronder de directeur voor algemene veiligheid en het hoofd van de staatsveiligheidsdienst.
Wat gebeurde er in 2020?
- Op 4 augustus 2020 werd Beiroet opgeschud door een gigantische explosie in de haven, die grote schade aan de haven en de stad veroorzaakte.
- 215 mensen overleefden de ramp niet; duizenden mensen raakten gewond en tienduizenden mensen werden dakloos.
- De explosie werd veroorzaakt doordat er sinds 2013 tonnen van de explosieve stof ammoniumnitraat onveilig lagen opgeslagen in de haven.
- De regering zou op de hoogte zijn geweest van de opslag van het ammoniumnitraat, maar greep niet in.
- Na de ontploffing volgden grootschalige antiregeringsprotesten. Libanezen verweten de toenmalige regering corruptie en vriendjespolitiek. De bevolking hield de regering verantwoordelijk voor zowel de explosie als de grote financiële crisis waar het land zich al tijden in bevindt. De complete regering trad een week later af.