
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op matje na verscheuren koran bij protest
Wagensveld had aangekondigd een koran te willen verbranden, maar dat had de gemeente Den Haag verboden. Daarom verscheurde hij een exemplaar. Volgens het regionale persbureau Regio15 ging Wagensveld vervolgens op een tweede koran staan en stampte hij op verscheurde bladzijdes.
De Pegida-voorman werd eind vorig jaar al twee keer opgepakt, nadat hij had aangekondigd korans te zullen verbranden tijdens demonstraties bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. De gemeente stond de demonstraties toe, op voorwaarde dat de betogers geen korans zouden meenemen.
Op 22 oktober werd Wagensveld gearresteerd in het centrum van Rotterdam, omdat hij kwetsende teksten over moslims had geroepen. Het OM liet weten hem niet te vervolgen, omdat hij geen strafbare feiten heeft gepleegd.
Turkije blokkeert NAVO-toetreding van Zweden
Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije internationaal furieus reageert op een actie waarbij korans zijn vernietigd. De Deens-Zweedse rechts-extremistische politicus Rasmus Paludan verbrandde afgelopen zaterdag voor de Turkse ambassade in Stockholm een exemplaar van het islamitische heilige boek.
Dat de Zweedse autoriteiten de demonstratie hadden toegestaan, leidde tot grote woede in Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei dat Zweden voorlopig niet hoeft te rekenen op toetreding tot de NAVO. Turkije moet daar toestemming voor geven. Een werkbezoek van de Zweedse defensieminister werd geannuleerd.
De Turken hielden het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland al tegen vanwege onenigheid over hun steun aan Koerdische groeperingen. Het gaat om onder meer de PKK en de Gülenbeweging, die volgens de Turkse overheid achter de couppoging in 2016 zat.
Eind juni zei Turkije tijdens een NAVO-top toch akkoord te gaan met de aanvragen als Zweden en Finland bepaalde PKK-leden en gülenisten uitleveren, de groeperingen niet langer steunen en willen praten over andere Turkse veiligheidszorgen. Door de actie van Paludan in Zweden staat de zaak weer op losse schroeven.
Erdogan: 'Als je geen respect toont, krijg je geen steun van ons'
"Als je geen respect toont voor de Turkse republiek of het geloof van moslims, kun je ook geen steun van ons voor wat betreft de NAVO krijgen", zei Erdogan in een speech na de ministerraad. Hij noemde de stunt van Paludan "een schande".
Ook Zweedse politici veroordeelden Paludans actie, maar verdedigden tegelijkertijd de ruime vrijheid van meningsuiting in het land.
Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, zei maandag dat hij zich ergert aan de Turkse NAVO-blokkade. Maar hij houdt zich liever op de vlakte, omdat zijn commentaar averechts kan werken. Door de actie van Wagensveld wordt Nederland zijdelings toch bij de NAVO-rel getrokken.
De Finse regering heeft laten weten de mogelijkheid dat het land alleen lid zal worden open te houden. Finland en Zweden willen gezamenlijk optrekken tijdens dat proces. "We moeten ook bereid zijn dat standpunt te herzien" als de Zweedse aanvraag door Turkije veel vertraging oploopt, zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Pekka Haavisto, dinsdag.
NUjij: Uitgelichte reacties