
EU komt met nieuwe sancties tegen Iran om neerslaan van protesten te stoppen
Buitenlandministers van de EU-landen legden Iran in november en december ook al sancties op. Maar deze maatregelen zijn volgens onder meer de Tweede Kamer niet voldoende.
De EU heeft onder meer reisverboden opgelegd en de Europese tegoeden van enkele tientallen Iraniërs bevroren. Het gaat daarbij om mensen die een aandeel zouden hebben in de onderdrukking door het regime.
Daar komen nog eens 37 personen en organisaties bij. Dat hebben minister Wopke Hoekstra en zijn collega's volgens ingewijden maandag afgesproken.
Iraanse Revolutionaire Garde aanmerken als terroristische organisatie
Nederland en medestanders willen de Iraanse Revolutionaire Garde, die geldt als de ruggengraat van het regime, op de Europese lijst van terroristische organisaties plaatsen. Maar dat vergt nog wat juridisch uitzoekwerk, zeggen EU-diplomaten. Het is ook nog niet duidelijk of alle EU-lidstaten dat plan steunen.
Er zijn al EU-sancties tegen het keurkorps, dat een groot deel van het Iraanse veiligheidsapparaat en de economie in zijn greep heeft. Zo mogen Europese burgers en bedrijven geen zaken doen met de Iraanse Revolutionaire Garde.
Europees Parlement wil ook sancties tegen ayatollah
Het Europees Parlement (EP) riep woensdag ook nog eens op om het korps op de terreurlijst te zetten. Ook wil het EP sancties tegen onder anderen de Iraanse president en ayatollah Ali Khamenei.
In een telefoongesprek met EU-buitenlandchef Josep Borrell uitte de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian kritiek op de "harde en onprofessionele" opstelling van het Europees Parlement. Hij waarschuwde dat de EU moet "denken aan de negatieve gevolgen van dit emotionele gedrag".
Al sinds september demonstreren Iraniërs tegen het ultraconservatieve bewind. Na de dood van de Iraans-Koerdische studente Mahsa Amini was voor hen de maat vol. De vrouw overleed na haar arrestatie door de zedenpolitie, die vond dat ze haar hoofddoek niet op de juiste manier droeg. De autoriteiten beantwoorden de protesten met grof geweld.
NUjij: Uitgelichte reacties