
Nog zeker honderd Iraniërs riskeren de doodstraf wegens protesten
Waarom zijn er grote protesten in Iran?
- Betogers gingen de straat op na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september. Zij overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie, omdat ze haar hidjab niet op de correcte manier zou hebben gedragen. Betogers houden de overheid verantwoordelijk voor de fatale mishandeling.
- Sindsdien zijn de protesten alleen maar groter geworden. Mensen protesteren tegen het politiegeweld. Ook demonstreren ze voor vrouwenrechten in het land.
- Er zijn duizenden mensen gearresteerd. Enkele tientallen van hen zijn ter dood veroordeeld en sommigen zijn al geëxecuteerd.
Volgens het in Oslo gevestigde IHR kwamen er tot nu toe al zeker 476 mensen om het leven door politiegeweld. Onder hen zijn 64 kinderen en 34 vrouwen.
Daarnaast zijn er op dit moment nog honderd mensen die een doodstraf riskeren. Volgens IHR is dit aantal in werkelijkheid nog veel groter, doordat veel families die de organisatie heeft gesproken bang zijn om te praten. Amnesty International meldde in november al dat er zeker enkele tientallen mensen ter dood waren veroordeeld.
De mensen die vastzitten krijgen geen toegang tot een advocaat en mogen geen contact hebben met hun familie. Bovendien voeren de Iraanse autoriteiten tegenstrijdig bewijs aan tijdens rechtszaken waarin de doodstraf wordt opgelegd, meldt IHR.
Gevangenen die erin slagen aan de bel te trekken bij mensenrechtenorganisaties zoals IHR geven allemaal aan te zijn gemarteld. Ze vertellen fysiek en mentaal te zijn gemarteld om zo een gedwongen bekentenis af te leggen.
IRH geeft in het woensdag gepubliceerde rapport ook inzicht in het aantal doden per provincie. In 25 van de 31 Iraanse provincies zijn mensen omgekomen. De meeste slachtoffers vielen in de provincies Sistan en Beloetsjistan (130), West-Azerbeidzjan (53), Iraans-Koerdistan (53) en Teheran (52).
NUjij: Uitgelichte reacties