
Duitsland verwacht meer arrestaties extremisten die parlement wilden bestormen
"Op basis van mijn ervaring: er is meestal een tweede arrestatiegolf", zei George Maier, minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Thüringen. Ook Holger Münch, hoofd van de nationale politie, acht meer arrestaties en invallen op korte termijn waarschijnlijk.
Volgens Münch heeft de politie nu 54 verdachten in beeld, onder wie de 25 die al zijn opgepakt. Er zijn daarnaast meer dan 150 huiszoekingen zijn geweest. Daarbij zijn onder meer geweren, kogels en kruisbogen gevonden, net als plannen voor speciale "veiligheidseenheden".
Münch vertelde dat het aantal verdachten mogelijk nog oploopt. "We hebben meer mensen geïdentificeerd, maar we weten nog niet zeker wat hun band is met deze groep. We hebben te maken met een gevaarlijke groep mensen met irrationele overtuigingen. Sommigen hebben veel geld, anderen bezitten wapens. Ze hadden een plan om aanvallen uit te voeren en nieuwe leden te werven."
Groep wilde regering omverwerpen en nieuw staatshoofd aanstellen
Het plan van de verdachten zou zijn geweest om de Bondsdag met geweld binnen te vallen. Die aanval zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger.
De verdachten maken deel uit van de zogeheten Reichsbürger-beweging. De term Reichsbürger is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende groepen, die met elkaar gemeen hebben dat ze de Duitse Bondsrepubliek niet erkennen.
Sinds 2016 maakt de groep een flinke groei door. De beweging heeft inmiddels zo'n 21.000 aanhangers, met meestal extreemrechtse overtuigen. Zij willen terug naar een Duits rijk zoals dat bestond tussen 1871 en 1945, eerst als keizerrijk en vervolgens als het Derde Rijk van de nazi's.
De leider van de Reichsbürger-beweging - een veronderstelde afstammeling van de laatste koninklijke familie - moet volgens hun plannen het nieuwe staatshoofd worden.

NUjij: Uitgelichte reacties