
Mensenrechtenorganisatie telt meer dan 100 Chinese politiebureaus in buitenland
De mensenrechtenorganisatie ontdekte eerder dit jaar 36 van deze politiebureaus in Europa. Nu blijkt dat het er in totaal meer dan honderd zijn. De bureaus zouden niet alleen in Europa zitten, maar ook in onder meer Afrika en Zuid-Amerika.
Op papier hebben de bureaus de taak om administratieve zaken te regelen voor Chinezen die in het buitenland verblijven. Het gaat bijvoorbeeld om het verlengen van een rijbewijs. Maar er zijn aanwijzingen dat de bureaus ook worden gebuikt om Chinese burgers in de gaten te houden.
Het zou met name gaan om kritische Chinese burgers. Safeguard Defenders zegt nu te kunnen bewijzen dat bureaus in meerdere gevallen mensen onder druk hebben gezet om terug te keren.
Sommige landen zouden hebben geholpen bij het opzetten van de bureaus. Als voorbeeld noemt de mensenrechtenorganisatie Italië, dat tussen 2016 en 2018 een samenwerking met de Chinese politie opzette. Volgens Safeguard Defenders zijn er nu elf Chinese politiestations in Italië. Het land wilde niet reageren op vragen van de CNN.
Ook twee locaties in Nederland
Ook in Nederland waren twee Chinese politiebureaus, bleek eind oktober uit onderzoek van RTL Nieuws en Follow the Money. Een paar dagen na dat nieuws maakte minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) bekend dat de bureaus in Amsterdam en Rotterdam per direct dicht moesten.
Er vonden in ieder geval consulaire activiteiten plaats zonder dat Nederland daarvan wist. Dat noemde de minister onacceptabel.
China zegt dat de bureaus puur administratieve locaties zijn en ontkent daarmee burgers in de gaten te houden. "De vrijwilligers van de dienst daar zijn enthousiaste Chinezen in het buitenland, geen Chinese politieagenten", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken tegen persbureau ANP. Het land zegt zich strikt te houden aan het internationaal recht.
NUjij: Uitgelichte reacties