Het aantal mensen dat om het leven is gekomen nadat een migrantenboot zonk voor de Syrische kust, is gestegen naar 76. Er wordt nog steeds gezocht naar tientallen vermisten.

Op de boot, die dinsdagochtend vertrokken zou zijn uit Tripoli, zaten tussen de 120 en 150 mensen. Twintig van hen konden worden gered. Zij worden behandeld in een ziekenhuis, zei de Libanese minister Ali Hamiye vrijdag. In de wateren wordt nog gezocht naar tientallen vermisten.

Er waren ook kinderen aan boord. Het zou gaan om in totaal 45 kinderen, maar Hamiye kon dat aantal niet bevestigen.

De overlevenden vertelden dat ze uit Noord-Libanon zijn vertrokken. Aan boord van de boot waren onder anderen Syriërs, Libanezen en Palestijnen.

De boot zou bij het Syrische eiland Arwad zijn gezonken. De eerste lichamen en overlevenden werden opgepikt door Syrische vissers, die de autoriteiten in de Syrische haven Tartus alarmeerden.

Oversteek georganiseerd door mensen 'die niets geven om veiligheid'

Hamiye zegt dat de boot klein was en gemaakt van hout. Volgens hem vinden oversteken met dit soort bootjes bijna dagelijks plaats, en worden die georganiseerd door mensen "die niets geven om veiligheid".

Libanon heeft recentelijk een piek in emigratie gezien als gevolg van een diepe economische crisis. Bovendien zijn de afgelopen tien jaar veel Syrische vluchtelingen in het kleine Libanon neergestreken. Het aantal mensen dat Libanon over zee verliet of probeerde te verlaten, verdubbelde volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN in 2021 bijna ten opzichte van 2020. In 2022 steeg dit aantal opnieuw met meer dan 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Twintig mensen gered van zinkende migrantenboot bij de Syrische kust
37
Twintig mensen gered van zinkende migrantenboot bij de Syrische kust