In Israël is een grafgrot ontdekt uit de tijd van de Egyptische farao Ramses II, dat melden archeologen zondag in Israëlische media. De grot is gevuld met tientallen aardewerkstukken en bronzen voorwerpen. De Israëlische Oudheidkundige Autoriteit (IAA) noemt het een "extreem zeldzame" vondst die teruggaat tot het jaar 1231 v. Chr.

De grot werd dinsdag bij toeval ontdekt op een strand nabij Tel Aviv, toen een graafmachine het dak raakte van een door mensen gemaakte grot. Archeologen daalden met een ladder de grot in.

Er werden vooral veel kommen, kelken, kookpotten, voorraadpotten, lampen en bronzen pijl- en speerpunten aangetroffen. Het aardewerk is uit meerdere plaatsen afkomstig, onder meer uit Cyprus, Libanon en Noord-Syrië. Dat duidt volgens de archeologen op "levendige handelsactiviteiten die plaatsvonden langs de kust".

De voorwerpen waren begrafenisoffers om de overledenen te vergezellen op hun laatste reis naar het hiernamaals. De spullen zijn er ongeveer 3.300 jaar geleden geplaatst. Ten minste één intact skelet is in de grot gevonden.

De grot is inmiddels vergrendeld en wordt bewaakt totdat er een plan voor een complete opgraving ligt, aldus de IAA. De organisatie besloot bewaking in te stellen toen duidelijk werd dat in de korte tijd tussen de ontdekking en de sluiting al "een paar items" zijn geplunderd.