De Finse premier Sanna Marin moest zich op een persconferentie verantwoorden vanwege een video waarin ze dansend en feestend te zien is. De reacties op het uitgelekte filmpje lopen uiteen. Critici noemen Marins gedrag ongepast, anderen vinden het menselijk.

De 36-jarige Marin is verbaasd over de ophef over de beelden die op sociale media rondgingen. Ze benadrukt dat de beelden een paar weken geleden in de privésfeer zijn gemaakt en dat ze er niet van uitging dat de beelden zouden uitlekken.

In de video, die via Instagram is verspreid, danst en zingt Marin met een aantal vrienden. Het gaat om een paar prominente Finnen, zoals parlementslid Ilmari Nurminen en presentatrice Tinni Wikström. Op de achtergrond zou 'de bloembende' geroepen zijn, volgens critici waarschijnlijk een verwijzing naar cocaïne. Parlementslid Mikko Kärnä dringt daarom aan op een drugstest en openbaarmaking van de resultaten.

Marin reageert beduusd en zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. Het ging volgens de premier om een feestje in de privésfeer, waarbij alcohol werd gedronken en werd gedanst. Ze heeft naar eigen zeggen geen drugs gebruikt of iemand anders dat zien doen. De premier zegt bereid te zijn een test te doen ("Ik heb niks te verbergen"), maar het tegelijkertijd vreemd te vinden dat daarom wordt gevraagd.

De Finse premier kreeg eerder kritiek vanwege haar feestgedrag, nadat ze in een nachtclub werd gespot, enkele uren nadat ze in de aanwezigheid was geweest van de minister van Buitenlandse Zaken, die corona bleek te hebben. Volgens Marin had ze haar werktelefoon uitstaan en kwam ze daar pas de volgende dag achter. Daarvoor bood ze haar verontschuldigingen aan.

Beelden van feestende Finse premier leiden tot ophef
43
Beelden van feestende Finse premier leiden tot ophef