Een groep journalisten en advocaten heeft de CIA aangeklaagd. Ze beweren dat de Amerikaanse inlichtingendienst hen heeft bespioneerd toen ze WikiLeaks-oprichter Julian Assange bezochten tijdens zijn verblijf in de ambassade van Ecuador in Londen.

Advocaat Richard Roth stelt dat de CIA onder toenmalig directeur Mike Pompeo gegevens van de telefoons en computers van de eisers heeft gestolen. De gegevens zouden door een door Ecuador ingehuurd beveiligingsbedrijf zijn gekopieerd en doorgegeven aan de inlichtingendienst.

Roth zegt dat de CIA hiermee de privacyrechten van de journalisten en advocaten heeft geschonden. Roth vertegenwoordigt de eisers.

De Verenigde Staten willen de 51-jarige Assange berechten voor het publiceren van militaire geheime documenten en spionage. Daarvoor kan hij tot 175 jaar celstraf krijgen. De Australische oprichter van WikiLeaks zou met het lekken van de informatie onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Assange hield zich jarenlang verscholen in de ambassade van Ecuador in Londen. De Britse regering ging eerder dit jaar akkoord met zijn uitlevering aan de VS. Assange heeft een beroep gedaan op het Hooggerechtshof in Londen om dat te voorkomen.

De CIA mag volgens de wet in principe geen inlichtingen verzamelen over Amerikaanse burgers. Een eerlijk proces in de VS is volgens advocaat Roth nu niet langer mogelijk. Hij oppert dat het uitleveringsverzoek moet worden ingetrokken.

De inlichtingendienst weigerde commentaar te geven op de in New York aangespannen rechtszaak.