Noord-Korea en Rusland hebben meer met elkaar gemeen dan de korte grens die ze delen. De landen worden door de internationale gemeenschap flink bekritiseerd vanwege hun mensenrechtenschendingen en de oorlog in Oekraïne, die Noord-Korea steunt. Ook worden Rusland en Noord-Korea hard geraakt door internationale sancties. Bij gebrek aan bondgenoten zoeken de landen steun bij elkaar.

In een briefwisseling spraken de Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af hun banden aan te halen. Dat is in het belang van beide landen, schreef Poetin in zijn brief ter gelegenheid van de Noord-Koreaanse Bevrijdingsdag.

Volgens Poetin zullen nauwere banden de veiligheid en stabiliteit op het Koreaans Schiereiland en in Noordoost-Azië ten goede komen. Dat meldt het Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandag.

Kim antwoordde dat de "strategische en tactische samenwerking en de steun en solidariteit" tussen de twee landen een hoogtepunt hebben bereikt. Hij schrijft die ontwikkeling toe aan gezamenlijke inspanningen om dreigingen en provocaties van vijandige strijdkrachten te dwarsbomen, aldus KCNA. Het Noord-Koreaanse persbureau liet achterwege om welke vijandige strijdkrachten het gaat. Eerder gebruikte KCNA die term om te verwijzen naar de VS en diens bondgenoten.

Steun voor oorlog in Oekraïne

In april sprak Noord-Korea zijn steun uit voor de Russische oorlog in Oekraïne. Als bedankje sprak Rusland in mei zijn veto uit over een VN-resolutie om extra sancties tegen Noord-Korea in te voeren.

Afgelopen juli ging Noord-Korea nog een stapje verder. Als een van de weinige landen erkende het land de Oekraïense 'volksrepublieken' Donetsk en Luhansk. Rusland erkende de onafhankelijkheid van de regio's, waar veel etnische Russen wonen, vlak voor de invasie in Oekraïne.

Een paar dagen later kondigde Pyongyang aan Noord-Koreaanse arbeiders naar Donetsk en Luhansk te kunnen sturen om te helpen met de wederopbouw.

Alexander Matsegora, de Russische ambassadeur in Noord-Korea, zei dat er ondanks de VN-sancties veel mogelijkheden zijn voor economische samenwerking tussen Noord-Korea en Donetsk en Luhansk. Ook zei Matsegora tegen de Russische krant Izvestia dat hoogopgeleide en hardwerkende Koreaanse arbeiders, die gewend zijn te werken onder de meest zware omstandigheden, kunnen helpen met de wederopbouw.

Oekraïne verbrak daarop direct alle betrekkingen met Noord-Korea. "Dat Poetin zich nu tot Noord-Korea moet wenden, laat zien hoe geïsoleerd Poetin is", zei Pentagon-perschef John Kirby.