Sinds de inval van de FBI in de woning van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, ontvangen wetshandhavers meer bedreigingen, melden Amerikaanse media. De FBI vond vorige week bij het doorzoeken van Trumps golfresort Mar-a-Lago documenten met staatsgeheimen.

De afzenders van de dreigementen waarschuwen voor onder meer een vuile bom voor het hoofdkantoor van de FBI, een burgeroorlog en een gewapende opstand.

Mensen die direct bij de inval betrokken waren, onder wie de rechter die het huiszoekingsbevel goedkeurde, zijn met de dood bedreigd. Dat blijkt uit een interne memo die de FBI en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid hebben rondgestuurd.

Het gaat vooral om online dreigementen, maar daar blijft het niet bij. Drie dagen na de huiszoeking probeerde een gewapende man met geweld het FBI-kantoor in Cincinnati binnen te dringen. Daarbij kwam de man om het leven.

Eerder had de man via Truth Social, het sociale medium van Trump, laten weten dat hij federale agenten wilde vermoorden.

Vrees voor escalatie van geweld

In de interne memo staat dat de bedreigingen erop duiden dat geweld door binnenlandse gewelddadige extremisten kan escaleren rond de tussentijdse verkiezingen van november.

Het huiszoekingsbevel voor de inval in Trumps golfresort in Florida is vrijdag openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat er een onderzoek naar de oud-president loopt vanwege mogelijke belemmering van de rechtsgang en schendingen van de spionagewet.

Volgens Trump is hij het slachtoffer van een "ongekende politieke inzet van wetshandhaving" door "radicaal-linkse Democraten".