Het team van de Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft eerder tegen justitie gezegd dat alle vertrouwelijke documenten in zijn buitenhuis in Florida al aan de overheid waren overgedragen. Een van zijn advocaten heeft begin juni een verklaring ondertekend waarin staat dat alles is overhandigd, meldt The New York Times op basis van vier bronnen.

Die verklaring werd opgesteld na een bezoek van een topfunctionaris van het ministerie van Justitie aan Mar-a-Lago in Florida. Hij sprak daar met twee advocaten van Trump over het overdragen van vertrouwelijke documenten die de oud-president uit het Witte Huis had meegenomen. De topambtenaar zou daar zijn vertrokken met vertrouwelijke documenten.

Volgens The New York Times toont de verklaring van de advocaat aan dat Trumps team mogelijk niet altijd open en eerlijk is geweest tegenover justitie. Begin deze week trof de FBI bij een inval in Trumps buitenhuis meerdere documenten aan die als top secret waren gemarkeerd.

Volgens de Amerikaanse krant is de verklaring ook een aanwijzing voor waarom Trump mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd, zoals in het huiszoekingsbevel staat. Het document werpt ook nieuw licht op het besluit om de woning van de voormalige president binnen te vallen. Daar gingen maanden van gesprekken met Trumps team aan vooraf.

Een woordvoerder van Trump bekritiseert in een reactie de actie van de FBI en noemt die een "ongekende en onnodige inval". Ook zegt hij dat de inval past in de "door de Democraten opgezette heksenjacht" jegens Trump.

De voormalige president beweerde vrijdag dat alle documenten in Mar-a-Lago niet meer geheim waren, omdat ze eerder al waren vrijgegeven.