Amnesty International gaat zijn rapport over de tactieken van het Oekraïense leger nog eens tegen het licht houden. De mensenrechtenorganisatie stelde onlangs vast dat burgers in gevaar worden gebracht doordat het leger onder meer woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen gebruikt als schuilplaatsen en locaties waarvandaan de Russen worden beschoten.

Het rapport kreeg veel kritiek. De Oekraïense president Zelensky noemde het Russische propaganda. Oksana Pokaltsjoek, het hoofd van Amnesty in Oekraïne, stapte naar aanleiding van het rapport op, omdat ze het niet eens was met de inhoud.

Pokaltsjoek zegt dat de Oekraïense afdeling van Amnesty meerdere keren liet weten dat ze rekening moesten houden met de positie van de Oekraïense defensie. Volgens haar is dat uiteindelijk niet gebeurd.

Het rapport kreeg ook veel aandacht in Russische media die loyaal zijn aan het regime in Moskou.

Onafhankelijke experts zullen het onderzoek van Amnesty doorlichten. De mensenrechtenorganisatie liet eerder als reactie op alle kritiek weten nog volledig achter het rapport te staan. Amnesty zei bovendien dat de conclusie van het rapport "op geen enkele manier" de willekeurige Russische aanvallen rechtvaardigt. "Alle partijen bij een conflict moeten te allen tijde onderscheid maken tussen militaire doelen en burgerobjecten."