De 24-jarige man die is aangehouden voor het neersteken van schrijver Salman Rushdie wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag. Dat meldt de openbaar aanklager van Chautauqua.

"Hij is gisteravond aangeklaagd op basis van deze verdenkingen en zonder borgtocht in voorlopige hechtenis genomen", laat justitie weten.

De 75-jarige Rushdie werd vrijdag neergestoken tijdens een lezing in Chautauqua in de staat New York. Volgens CNN gaat het om drie steekwonden in de nek, vier steekwonden in z'n buik, een in z'n borst, een in z'n oog en een snijwond op z'n been.

Rushdie ligt aan de beademing en verliest waarschijnlijk zijn rechteroog, meldde zijn literair agent. Hij zei dat zenuwen in de arm ernstig beschadigd zijn geraakt. Ook is Rushdie in zijn lever gestoken.

Dader hangt 25 jaar cel boven het hoofd

De verdachte wordt vervolgd voor second-degree attempted murder. Dit houdt in dat hij volgens justitie iemand wilde doden, maar zonder voorbedachten rade. In Nederland zou dat neerkomen op poging tot doodslag. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij in de staat New York tot 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

De 24-jarige verdachte zegt onschuldig te zijn. Dat heeft zijn advocaat zaterdag aan de rechter laten weten. De verdachte was ook op de zitting aanwezig.

Motief is nog onduidelijk

Over het motief van de dader is nog niets duidelijk. De politie en justitie doen daar onderzoek naar. Op basis van de uitkomsten kunnen de aanklachten worden verzwaard.

Vermoedelijk heeft de aanval iets te maken met de fatwa tegen Rushdie die de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini eind jaren tachtig heeft uitgesproken. Khomeini riep op tot het doden van de auteur na de verschijning van diens boek De duivelsverzen. Veel moslims zien het werk als godslasterlijk.

Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken
44
Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken

Verdachte zou extremisme steunen

De 24-jarige verdachte zou zich eerder positief hebben uitgelaten over sjiitisch extremisme. NBC New York meldt dat op basis van bronnen binnen het politieonderzoek.

De verdachte woonde sinds kort in Fairview in de Amerikaanse staat New Jersey. Volgens de eerste bevindingen van het politieonderzoek steunde hij op sociale media extremisme en de Iraanse Revolutionaire Garde. Een directe link tussen de verdachte en het militaire elitekorps van Iran is niet bekend.

De vader van de verdachte zou uit Libanon komen. Volgens de burgemeester van de Zuid-Libanese plaats Yaroun komt zijn vader uit deze gemeente. De ouders van de verdachte zijn volgens hem naar de Verenigde Staten verhuisd. De verdachte is in Californië geboren en zou in de VS zijn opgegroeid.

Rushdie wordt sinds 1988 ernstig bedreigd

Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat veel moslims als godslasterlijk beschouwen.

Of Rushdie vanwege zijn roman is verwond, is nog niet duidelijk. De publicatie van het omstreden boek leidde in de jaren tachtig tot protesten in onder meer Iran.