Bij het Spaanse festival Medusa is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige man overleden. Nog eens veertig anderen raakten gewond toen een zandstorm over het festivalterrein raasde. Een deel van het podium en de ingangspoort zijn ingestort door de harde windstoten. Het festival is definitief afgelast.

Zeker negen mensen raakten zwaargewond, melden Spaanse media als Levante. Zij zijn naar ziekenhuizen in de omgeving van de oostelijke kustplaats Valencia gebracht. Nog eens 31 anderen liepen verwondingen op waarvan de ernst nog onbekend is.

Medusa wordt gehouden op het stadsstrand van Cullera, ten zuiden van Valencia. 's Nachts nam de windkracht toe en werden windstoten van 65 kilometer per uur gemeten. Die bliezen het zand met hoge snelheid richting de festivalgangers.

Het festival is definitief afgelast. Het begon woensdag en zou zondag eindigen. De organisatie had het evenement in eerste instantie stilgelegd, maar heeft nu op Facebook laten weten definitief af te zien van de resterende festivaldagen, omdat de veiligheid van de bezoekers niet kan worden gewaarborgd door het slechte weer.

Het festival werd gehouden op het strand van Cullera, zo'n 50 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. De Spaanse krant El País meldt dat in totaal zo'n 320.000 bezoekers werden verwacht. De Nederlandse dj Afrojack zou er zaterdagavond optreden.