Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Idaho weigert een wet die vrijwel alle abortussen in de staat criminaliseert te stoppen. Het hof besloot vrijdag dat het verbod op 25 augustus mag ingaan, zoals gepland. Na Indiana is Idaho de tweede staat waar zo'n wet wordt doorgevoerd nadat het landelijk recht op abortus was afgeschaft.

Planned Parenthood had een zaak aangespannen tegen de nieuwe wet, die vooral door Republikeinen wordt gesteund. Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen schendt de wet het recht op privacy en gelijkwaardige bescherming van rechten, zoals dat in de grondwet van Idaho is vastgelegd.

In 1973 kwam het recht op abortus in de Amerikaanse grondwet te staan door de abortusrechtszaak Roe v. Wade. In die zaak deed het Amerikaanse Hooggerechtshof destijds een bijzondere uitspraak: het verklaarde de wetgeving die abortus in Amerikaanse staten bemoeilijkte of zelfs verbood "ongrondwettelijk".

Het Hooggerechtshof, dat tegenwoordig voornamelijk uit Republikeinse rechters bestaat, draaide die beslissing in juni terug. Daardoor mag elke staat nu zelf bepalen of het abortus toestaat of niet.

Drie rechters stemmen vóór nieuwe wet, twee tegen

Het Hooggerechtshof van Idaho was verdeeld over het laten doorgaan van de wet. Uiteindelijk stemden drie rechters vóór de wet en twee rechters tegen. Dat betekent dat de nieuwe wet per 25 augustus ingaat en dat vrijwel alle abortussen in de staat gecriminaliseerd worden.

Rechter Robyn Brody zei dat Planned Parenthood niet kon aantonen dat zo'n "drastische verlichting" nodig is, vooral omdat abortus voor Roe v. Wade illegaal was in Idaho.

De rechters besloten ook dat een wet die abortus na zes weken zwangerschap verbiedt en tijdelijk in de wacht was gezet, mag doorgaan.

Hoe het recht op abortus na vijftig jaar is teruggedraaid in de VS
143
Hoe het recht op abortus na vijftig jaar is teruggedraaid in de VS