De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is vrijdag neergestoken op een podium tijdens een evenement in Chautauqua, in de Amerikaanse staat New York. Daarbij liep hij nog onbekende verwondingen op. De 75-jarige Rushdie is vooral bekend van zijn omstreden roman De duivelsverzen. Het boek leidde tot talloze doodsbedreigingen en verschillende moordpogingen op de schrijver.

Meerdere verslaggevers ter plaatse zagen hoe de auteur werd aangevallen. Rushdie zou net een lezing gaan geven.

De staatspolitie van New York heeft in een verklaring laten weten dat Rushdie in zijn nek is gestoken. Het is nog niet bekend hoe het met hem gaat. De persoon die hem op het podium interviewde, liep een lichte hoofdwond op.

Rushdie werd eerst op het podium behandeld en is vervolgens met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd.

De verdachte is een 24-jarige man uit New Jersey, maakte de politie vrijdagavond bekend op een persconferentie. De man werd direct na het steekincident gearresteerd. Hij handelde vermoedelijk alleen. Volgens de politie had hij een toegangskaartje gekocht om bij de lezing van Rushdie aanwezig te zijn.

Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.

Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.
Salman Rushdie wordt kort na de aanval behandeld op het podium.
Foto: AP

Rushdie wordt sinds 1988 bedreigd

De duivelsverzen kwam uit in 1988. Het werk leidde tot enorme woede onder moslims. Zij vonden dat Rushdie de profeet Mohammed had beledigd, omdat de profeet in het boek menselijke zwakheden heeft.

De titel en een subplot in het boek zijn gebaseerd op een legende waarin een aantal koranverzen die Mohammed werden ingefluisterd van de duivel bleken te komen en daarom werden ingetrokken. Ook bevat De duivelsverzen een personage dat is gebaseerd op de toenmalige Iraanse leider, ayatollah Ruhollah Khomeini.

Het boek leidde er zelfs toe dat Khomeini in een fatwa (een religieus-juridisch advies) opriep tot de moord op Rushdie. Dat leidde tot talloze doodsbedreigingen en verschillende moordpogingen op de schrijver. Ook werd de Japanse vertaler van het boek vermoord.

De in 1947 in India geboren Ahmed Salman Rushdie, die in Engeland was gaan studeren en wonen, dook tien jaar onder en kreeg permanente bescherming van de Britse politie. Sindsdien geldt hij als voorvechter van het vrije woord.

Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken
44
Omstanders helpen Rushdie nadat hij op podium werd neergestoken