De Britse politie heeft de jihadist Aine Davis aangehouden. Davis, een van de zogenoemde 'Beatles' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en ook bekend als 'Jihadi Paul', werd volgens BBC News aangehouden op het vliegveld van Luton.

Davis kwam uit Turkije, waar hij een gevangenisstraf van 7,5 jaar had uitgezeten wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij wordt volgens BBC News verdacht van onder meer fondsenwerving voor een terroristische organisatie en het bezit van materiaal voor terroristische doeleinden.

De 'IS-Beatles' vormden binnen IS een cel van vier Britse jihadi's die tussen 2012 en 2015 in Syrië zeker 27 mensen uit vijftien verschillende landen hebben ontvoerd. De vier kregen hun bijnaam vanwege hun Engelse accent.

Sommige gegijzelden werden na betaling van losgeld vrijgelaten. Anderen werden vrijwel dagelijks lichamelijk en/of psychisch gemarteld en sommigen werden vervolgens op gruwelijke wijze vermoord, bijvoorbeeld door onthoofding. IS gebruikte beelden daarvan voor propagandadoeleinden.

Overige 'IS-Beatles' zitten vast of zijn overleden

Bendeleider Mohammed Emwazi, bijgenaamd 'Jihadi John', werd eind 2015 gedood bij een Amerikaanse droneaanval. Alexanda Amon Kotey, 'Jihadi Ringo', zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit.

Het vierde lid, El Shafee Elsheikh of 'Jihadi George', is in april door de jury van een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan onder meer dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Naar verwachting hoort hij deze maand zijn straf.