China heeft de militaire activiteiten rondom Taiwan woensdag naar eigen zeggen "succesvol afgerond", meldt persbureau Reuters. Wel houdt het leger de situatie rond het onafhankelijke eiland nauwlettend in de gaten.

Dat betekent dat het leger gevechtsklaar blijft. Ook zullen Chinese troepen regelmatig patrouilleren in de Straat van Taiwan, het water tussen Taiwan en China. Ook worden nieuwe militaire trainingen rondom Taiwan niet uitgesloten.

De militaire trainingen werden aangekondigd als reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan Taiwan van vorige week. Dat bezoek lag in Peking zeer gevoelig, omdat China het eiland als afvallige provincie beschouwt.

Het leger maakte maandag bekend dat het de militaire activiteiten zou doorzetten, zonder een einddatum te noemen. Woensdag meldt het leger dat de militaire taken "succesvol zijn afgerond".

In de afgelopen week vuurde China meerdere ballistische raketten af en drong het een aantal keer het Taiwanese luchtruim binnen. Taiwan veroordeelde de "provocerende militaire activiteiten" en bracht het eigen leger in staat van paraatheid.

Of de spanningen zullen bekoelen nu China de militaire activiteiten heeft afgerond, is nog maar de vraag.

China oefent met schepen en straaljagers rond Taiwan
36
China oefent met schepen en straaljagers rond Taiwan