Het zuiden van Frankrijk vecht opnieuw tegen natuurbranden. Terwijl honderden brandweerlieden de branden onder controle proberen te krijgen, zijn duizenden inwoners en vakantiegangers uit voorzorg geëvacueerd. Ook zijn zo'n twintig huizen door de branden verwoest.

Naar schatting drieduizend kampeerders en inwoners uit dorpen ten noorden van Montpellier moesten uit voorzorg het gebied verlaten. De vrees is dat een brand, die daar al 700 hectare verwoestte, zich nog verder uitbreidt.

De brand woedt op een moeilijk bereikbare rotspartij. Samen met de droogte maakt dat het blussen erg lastig. De Franse brandweer schat daarom nog drie dagen nodig te hebben om het vuur onder controle te krijgen. Twee brandweerlieden raakten lichtgewond.

Ook in de Gironde, de zuidwestelijke streek rondom Bordeaux, is het weer mis. Bij Landiras ontstond dinsdag een grote brand. Die komt boven op de gigantische brand die er afgelopen juli al woedde. Inmiddels is het aantal geëvacueerden uit het bosrijke gebied opgelopen tot zesduizend, melden Franse media. Zeker 1.000 hectare is vernietigd. Ook werden bijna twintig huizen door het vuur verwoest.

De brandweer acht de situatie er door de wind en droogte "zeer ongunstig" en verwacht minstens de hele nacht bezig te zijn met blussen. "Zijn weer terug in de hel", tweet de Franse brandweer, die beelden van de bluswerkzaamheden deelt.

In totaal is dit jaar al meer dan 50.000 hectare verbrand in Frankrijk. In juli had het land een recordaantal verbrande gebieden. Dat bleek uit berekeningen van het bosbrandinformatiesysteem van de Europese Commissie (EFFIS), dat sinds 2006 dergelijke statistieken bijhoudt.

Zuid-Frankrijk opnieuw geteisterd door grote bosbranden
42
Zuid-Frankrijk opnieuw geteisterd door grote bosbranden