De zondag afgesproken wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnse groep Islamitische Jihad houdt maandag nog stand. Israëlische militairen zijn daarom begonnen met het heropenen van grensposten rond de Gazastrook. Die had Israël gesloten uit vrees voor wraakacties nadat vorige week een commandant van Islamitische Jihad was opgepakt.

Nadat het Israëlische leger de grenzen rond Gaza had gesloten, zaten de ongeveer twee miljoen inwoners dagenlang opgesloten in het gebied. Duizenden Palestijnen hebben een vergunning om buiten de Gazastrook te werken, maar ook zij werden tegengehouden. Zij kunnen nu weer naar hun werk buiten Gaza.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen laaide afgelopen week weer op. Israël voerde luchtaanvallen uit op Gaza, naar eigen zeggen op leden van Islamitische Jihad. Die zouden aanslagen op Israëlisch grondgebied hebben uitgevoerd en beramen.

Door de luchtaanvallen kwamen zeker 44 Palestijnen om, meldde het ministerie van Volksgezondheid van Hamas, de heersende partij in Gaza. Israël beweert meerdere commandanten en leden van Islamitische Jihad te hebben gedood. De Palestijnse kant meldde dat er ook zeker vijftien kinderen waren omgekomen.

Islamitische Jihad reageerde door raketten af te vuren op Jeruzalem. De meeste daarvan werden onderschept door het verdedigingssysteem van de stad. Enkele mensen raakten gewond, maar er vielen geen doden.

Onder bemiddeling van Egypte kwamen Israël en Islamitische Jihad zondagavond een wapenstilstand overeen. Sindsdien hebben beide partijen geen raketten meer afgevuurd.

Gaza decor van luchtaanvallen na spanningen met Israël
44
Gaza decor van luchtaanvallen na spanningen met Israël