Bij een brand in een oliereservoir in de Cubaanse stad Matanzas zijn 121 personen gewond geraakt, van wie er vijf in kritieke toestand verkeren. Zeventien brandweerlieden raakten vermist, meldt persbureau AP.

De brand ontstond vrijdagavond na een blikseminslag in een enorme olietank. Het vuur sloeg later over naar een tweede tank. De brandweer probeert zes ongeschonden megatanks nat te houden om te voorkomen dat de brand zich uitbreidt. Militaire helikopters gooien water op de brand.

Een grote zwarte rookpluim verspreidt zich in westelijke richting naar Havana, dat meer dan 100 kilometer verder ligt. Zo'n achthonderd mensen uit de nabijgelegen wijk Dubrocq zijn volgens de autoriteiten geëvacueerd.

Volgens het Cubaanse bestuur probeerden de vermiste brandweerlieden "in het dichtstbijzijnde gebied te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde".

Grote brand in olietanks Cubaanse havenstad Matanzas
72
Grote brand in olietanks Cubaanse havenstad Matanzas

President bedankt landen voor steun

President Miguel Díaz-Canel bedankte Mexico en Venezuela voor het sturen van vliegtuigen met hulpgoederen. Ook bedankte hij Rusland, Nicaragua, Argentinië en Chili voor hun aangeboden hulp. De president zweeg over de Amerikaanse regering die technische hulp heeft aangeboden bij het blussen van de brand.

De brand komt op een moment dat Cuba kampt met een brandstoftekort. Er is niet gezegd hoeveel olie in vlammen is opgegaan of nog in brand kan vliegen. De olie in de tanks is bestemd voor de opwekking van stroom in elektriciteitscentrales.