Zaterdagochtend (lokale tijd) hebben Chinese militaire vliegtuigen en schepen aanvalssimulaties uitgevoerd op het hoofdeiland van Taiwan. Dat zegt het Taiwanese ministerie van Defensie. Verscheidene groepen vliegtuigen werden waargenomen en een aantal daarvan stak de middenlijn in de Straat van Taiwan over.

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. De afgelopen dagen werden er al vaker Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen waargenomen die de middenlijn overstaken.

Het ministerie van Defensie van Taiwan maakte eerder op zaterdag bekend dat het vrijdagavond laat (lokale tijd) lichtkogels had afgevuurd om zeven drones en een onbekend vliegtuig af te schrikken, die over de afgelegen Kinmen- en Matsu-eilanden vlogen.

In beide regio's, die allebei vlak bij de kustlijn van China liggen, zijn Taiwanese troepen aanwezig. Die zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht nadat Peking eerder deze week met de grootschalige militaire oefeningen was begonnen. De oefeningen waren een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan.

China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van Pelosi als provocatie. Het heeft daarom meerdere maatregelen genomen tegen de VS. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Peking de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.

Waarom de spanning in Taiwan met die in Oekraïne wordt vergeleken
212
Waarom de spanning in Taiwan met die in Oekraïne wordt vergeleken