Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft het leger opgedragen om zichzelf gevechtsklaar te maken. Dat deed het omdat China vrijdagochtend opnieuw met meerdere militaire schepen en vliegtuigen het Taiwanese luchtruim en de wateren rondom het eiland betrad.

"Wij vragen niet om oorlog, maar China provoceert ons met zijn recente militaire activiteiten", schrijft het ministerie in een verklaring.

Als reactie zijn Taiwanese luchtverdedigingssystemen geactiveerd en meerdere militaire schepen en vliegtuigen ingezet om "de situatie te monitoren".

China vuurde donderdag meerdere ballistische raketten af. Die kwamen volgens Taiwan neer in wateren rondom het eiland. China bevestigde alleen dat raketten zijn afgevuurd als onderdeel van eerder aangekondigde militaire oefeningen.

De Chinezen staken donderdagochtend eveneens de zogeheten 'middenlijn' in de Straat van Taiwan over. Die geldt als officieuze grens tussen de territoriale wateren tussen China en Taiwan. Ook passeerden zo'n 27 Chinese gevechtsvliegtuigen de lijn.

Bekijk beelden van het afvuren van Chinese raketten richting Taiwan
42
Bekijk beelden van het afvuren van Chinese raketten richting Taiwan

Pelosi: 'Mijn bezoek moet status quo in regio niet veranderen'

De timing van de Chinese militaire oefeningen is opvallend. Zo bracht de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi een bezoek aan Taiwan, tot grote woede van Peking: de Chinezen zijn boos omdat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden haar steun voor Taiwan uitsprak.

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en ziet de reis van Pelosi als een provocatie en een schending van de soevereiniteit van China.

Pelosi heeft Taiwan inmiddels verlaten en sprak vrijdagochtend vanuit Japan. "Wij zullen niet toestaan dat Taiwan door China geïsoleerd raakt", zei de 82-jarige Pelosi. Ze benadrukte ook dat haar bezoek "niet bedoeld was om de status quo in de regio te veranderen", maar dat dat de Verenigde Staten wel pal achter Taiwan staan.

China zou nooit eerder grote militaire oefeningen rondom Taiwan hebben uitgevoerd. Internationaal is er veel kritiek op de stappen van China. Ze zouden "de kans op een conflict reëel maken", zei een Amerikaanse veiligheidsadviseur.