De door China aangekondigde militaire oefeningen op zee en in de lucht rondom Taiwan zijn donderdagochtend daadwerkelijk begonnen. EU-buitenlandchef Josep Borrell had de militaire oefeningen kort daarvoor veroordeeld.

Volgens China is het de grootste militaire oefening die het ooit rond Taiwan uitvoerde. Er wordt zowel in de lucht als op het water met scherp geschoten.

In een tweet schreef Borrell dat "een bezoek geen reden is voor militaire agressie", waarmee hij doelde op het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die woensdag in Taiwan was.

Borrell herhaalde met zijn tweet een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen, die woensdag stelden dat de "escalerende reactie van China de spanning opvoert en de regio destabiliseert".

Het Taiwanese ministerie van Defensie benadrukte daarop in een verklaring dat het al geldende principe wordt gehandhaafd: de eilandstaat bereidt zich voor op oorlog, zonder oorlog op te zoeken. Het leger voegde daaraan toe dat het streven blijft om "conflicten niet te laten escaleren".

Waarom Taiwan China en de VS militair tegenover elkaar zet
159
Waarom Taiwan China en de VS militair tegenover elkaar zet

Oefeningen na bezoek Pelosi

China voert militaire oefeningen uit vanwege het bezoek van Pelosi en zegt donderdag dat het een "interne kwestie" betreft die geen regionale consequenties heeft.

De grootste politieke partij van Taiwan, de DPP, noemt de militaire oefeningen die China in een van 's werelds drukste zeestraten uitvoert "onverantwoord" en "onwettig". Ook de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan veroordeelde de oefeningen die de komende vijf dagen in beslag nemen.