Een 62-jarige Fransman heeft zestien uur doorgebracht in een luchtbel in zijn gekapseisde boot voordat hij dinsdag door de Spaanse kustwacht werd gered. De reddingsactie "grensde aan het onmogelijke", zei een van de vijf duikers die bij de operatie betrokken waren.

De Fransman was zondagochtend uit de Portugese hoofdstad Lissabon vertrokken in een 12 meter lange zeilboot. Maandag rond 20.30 uur stuurde hij een noodsignaal vanaf zijn boot, op ruim 22 kilometer van de kust van de Spaanse regio Galicië. Daarop gingen drie helikopters en een reddingsboot van de kustwacht op zoek.

De omgeslagen zeilboot kwam in zicht toen de zon onderging. Het vaartuig dreef op zijn kop in de Atlantische Oceaan. Een duiker bonsde op de romp en hoorde van binnenuit geklop, maar de zee was op dat moment te ruw voor een reddingsoperatie.

Om te voorkomen dat de zeilboot verder zou zinken, werden er boeien aan bevestigd, blijkt uit beelden die de Spaanse kustwacht heeft gedeeld. Dinsdagochtend zwommen twee duikers onder de boot, waar zij de schipper in een overlevingspak aantroffen.

De man zwom met de duikers mee, maar had onderweg hulp nodig omdat hij met zijn pak vast kwam te zitten. Eenmaal buiten de boot is hij door een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De man hield geen letsel aan het incident over en werd na korte tijd uit het ziekenhuis ontslagen.

Spaanse kustwacht redt Franse zeeman na 16 uur in gekapseisd schip
53
Spaanse kustwacht redt Franse zeeman na 16 uur in gekapseisd schip