In Spanje is de eerste persoon gemeld die is overleden na een apenpokkenbesmetting. Dat bevestigt het Spaanse ministerie van Volksgezondheid aan de krant El Mundo.

In het land zijn inmiddels 4.298 gevallen van apenpokken bekend. 120 personen belandden door het virus in het ziekenhuis. De meeste besmette personen zijn man, de gemiddelde leeftijd is 37 jaar.

Kort voor Spanje meldde Brazilië een eerste sterfgeval als gevolg van het apenpokkenvirus. Het zou gaan om het zesde sterfgeval in de huidige uitbraak van de apenpokken en het eerste buiten Afrika. Het slachtoffer was een 41-jarige man die kanker en een verzwakt immuunsysteem had.

In Nederland zijn nu 878 gevallen bekend. De meeste besmettingen zijn vastgesteld bij mannen die seks hebben met mannen. In meerdere regio's in het land krijgen mensen al preventief een vaccinatie tegen apenpokken.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO riep vorige week de apenpokken uit tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.