Sri Lanka heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen omdat president Gotabaya Rajapaksa naar het buitenland is gevlucht. De noodtoestand is nodig om de crisis in het land aan te pakken, aldus een woordvoerder van premier Ranil Wickremesinghe. De premier is woensdag uitgeroepen tot waarnemend president.

Rajapaksa ontvluchtte woensdag vroeg het land nadat demonstranten zijn huis en kantoor en de ambtswoning van zijn premier hadden bestormd. Door een zware economische crisis zijn er ernstige tekorten aan voedsel en brandstof in de eilandstaat.

Rajapaksa, zijn vrouw en twee lijfwachten vertrokken met een vliegtuig van de Sri Lankaanse luchtmacht naar Malé, de hoofdstad van de Malediven, bevestigde een douaneambtenaar tegen persbureau AP.

De president trad af na aanhoudende protesten tegen zijn beleid. De demonstranten beschuldigen Rajapaksa en zijn familie van jarenlange diefstal uit de staatskas. Zijn regering heeft volgens de boze Sri Lankanen de crisis in het land verergerd door slecht economisch beleid.

Premier is nu ook waarnemend president

Premier Wickremesinghe is benoemd tot waarnemend president, melden lokale media. De premier zei eerder dat hij zou vertrekken zodra een nieuwe regering is gevormd. Demonstranten hebben gezegd de overheidsgebouwen te bezetten tot de hoogste leiders weg zijn.

De nieuw te kiezen president zal Rajapaksa vervangen tot 2024, het jaar waarin diens ambtstermijn afloopt. Het parlement heeft maandag afgesproken om op 20 juli een nieuwe president te kiezen. Het heeft nog niet bepaald wie de functie van de premier zal overnemen en wie er in het kabinet komen.

Sri Lankanen vermaken zich in bestormd paleis van president
44
Sri Lankanen vermaken zich in bestormd paleis van president

Land kan import goederen voor eerste levensbehoeften niet betalen

De nieuwe regering zal het failliete land uit de economische en politieke crisis moeten halen. Door corruptie en wanbeleid heeft het land een zware schuldenlast. Ook kan het de invoer van goederen die voorzien in eerste levensbehoeften niet meer betalen. De tekorten zorgen voor wanhoop onder de 22 miljoen Sri Lankanen.

De politieke impasse heeft de economische crisis verder aangewakkerd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dreigt toegezegde financiële steun tegen te houden. Om een akkoord te bereiken, moet de nieuwe regering het IMF in augustus een plan aanbieden voor de afwikkeling van schulden.

Op de vraag of China met Sri Lanka in gesprek is over mogelijke leningen, wilde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken niet antwoorden. "China zal naar vermogen hulp blijven bieden voor de sociale ontwikkeling en het economisch herstel van Sri Lanka", aldus Wang Wenbin.